Belangrijk om te weten over massief hout en de productie

Het grootste deel van ons eiken is afkomstig uit Nederland en België. Het grote verschil ten opzichte van bijvoorbeeld Pools of Frans eiken is dat dit niet uit bossen komt die bewust geplant zijn voor hout oogst. Onze bomen zijn bijvoorbeeld afkomstig uit parken, (kasteel)tuinen, landgoederen en kleinschalige bosbouw, herinrichting van de infrastructuur of bouwprojecten. De reden van kappen kan dus divers zijn zoals ouderdom, ziekte, gevaar vanwege afbrekende takken, ruimte creëren zodat nieuwe bomen kunnen groeien.

In de praktijk is het verschil te zien in meer vorm en tekening in het hout en ook meer oneffenheden. Dit komt omdat bomen niet hoeven te concurreren met elkaar om in de lucht te gaan en energie gaan besteden aan zijtakken vanaf een natuurlijke hoogte en breder worden om zoveel als mogelijk zonlicht, water te krijgen zodat ze op een breder vak kunnen uitzaaien. Ook kunnen er nadelige effecten zijn door de menselijke omgeving zoals strooizout, spijkers en schroeven van verkeersborden of brievenbussen, kogels en granaatscherven en aanrijdingen/schade van voertuigen.
Hierdoor is er dus een mooiere/wildere tekening in het hout omdat de nerven anders lopen t.o.v. rechte bosbouw bomen. Bijkomend is wel dat er meer oneffenheden zoals open knoesten, kleurverschillen in het hout (donkere of lichte plekken in het hout), blauwe verkleuring door ijzer en houtbeestjes in het hout kunnen zitten die gaatjes maken.

Drogen van hout
Een boom wordt meerdere keren geklemd/vastgepakt tijdens het proces van verse boom naar ovengedroogd meubelhout. Doordat wij hout ook (natuurlijk)-wind drogen voordat het een droogkamer in gaat duurt dit proces 1-3 jaar en in deze periode is het mogelijk dat er houtbeestjes in het hout zitten en onder de schors en in het spinthout schade veroorzaken. Hierna wordt het ovengedroogd zodat het geschikt gaat zijn voor binnengebruik en zullen de beestjes en eitjes ook dood gaan door de hitte en vacuüm.  Onze doelstelling is zo min mogelijk pesticide te gebruiken en doen dit ook alleen maar preventief bij twijfel of hout niet in eigen beheer gedroogd is. De houtbeestjes zijn dus niet meer levend.

Wij beginnen met ruw hout wat tijdens het zagen op de bomenzaag op een bepaalde dikte is geschaafd. 40mm geschaafd en afgewerkt komt uit 52mm ruw hout. Dit komt door de vervorming tijdens het drogen en wordt dus in totaal 12mm teruggeschaafd om een rechte plank te maken.

Verlijmen
Het hout wordt vaak verlijmd in de diepte en wij gebruiken alleen doorlopende lengtes dus niet korte delen die in de lengte verlijmd worden. Door het om en om verlijmen van de jaarringen wordt de werking beperkt t.o.v. volle breedtes maar kan er dus wel onderling kleurverschil zijn. Maatwerk van 1 opdracht wordt zo veel als mogelijk uit dezelfde stam gemaakt zodat er onderling geen grote verschillen zijn. Indien er achteraf een opdracht wordt verstrekt kan het dus zijn dat deze een andere kleur en vorm heeft als de reeds geleverde producten.

Glooiende boomstam kant / verschil in diepte
De boomstamkant van elke boom is anders en de foto’s van voorbeelden zijn ook puur indicatief en vallen niet onder garantie of retourrecht. Sommige kanten zijn  vrij recht en andere juist iets schuiner. Indien er een wens is voor bijvoorbeeld een vrij rechte schorskant kan dit aangegeven worden en kunnen wij hier rekening mee houden. De diepte wordt bijvoorbeeld bij wandplanken tussen de 20-25cm, dit verschil komt door de natuurlijke vorm. Bij rechte planken is het wel mogelijk om een specifieke dieptemaat te zagen.

Gebruik vulmiddelen
Wanneer de natuurlijke ‘boomstam’ kant gewenst is halen wij de schors van het hout af d.m.v. een haalmes, dit kan ook markeringen met zich meebrengen. Hierna worden de oneffenheden zoals oude wormgaatjes, knoesten en andere oneffenheden gevuld en in sommige gevallen gevuld met een rond eiken plaatje zodat er een vlak oppervlak is  zonder grote plekken vulmiddel. Als laatst wordt het hout geschuurd door een breedbandschuurmachine, roterende schuurmachine en borstelmachine zodat de structuur van het hout voelbaar is en de vulmiddelen structuur in de nerfrichting van het hout heeft.
Wij gebruiken diverse technieken voor vullen; Scheurtjes en knoesten die technisch geen effecten hebben op de sterkte worden gevuld met een 1 component vuller. Knoesten of scheuren die groter zijn worden gevuld met een 2 componenten vuller die sterkte heeft en in sommige gevallen wordt dit vooraf gelijmd voordat het gevuld wordt. Knoesten groter als 25mm worden uitgefreesd en hier wordt een eiken inlegplaatje ingelijmd en meegeborsteld.

Kleurverschillen in het hout
Kleurverschillen zoals donker en licht die in het hout zitten kunnen niet verwijderd worden. Hierbij is het dus belangrijk om te weten dat een olie dit juist iets accentueert en lak dit iets minder opvallend maakt. De lichtkleurige kant aan de boomstamvorm is het spinthout en dit heeft een andere functie gehad in de boom en is altijd van een andere kleur. Alleen houtsoorten zoals essen en beuken kunnen spinthout bevatten die dezelfde kleur is.

Uiterlijke kenmerken
Kleuren van bijvoorbeeld eikenhout zijn ook erg verschillend. Dit kan licht, donker, ‘rode’ kleur of soms een ‘gele’ kleur hebben. Dit heeft te maken met de stoffen in de bodem waar de boom gegroeid heeft of soms door het droogproces. Alle voorbeeld foto’s zijn dus puur indicatief en vallen niet onder garantie of retourrecht.  Het is wel mogelijk een afwerking te kiezen met een kleurtint. De kleuropname is ook bij elke plank anders.

Al onze producten hebben een zichtkant en een onderkant. De onderkant wordt ook gevuld, geschuurd, geborsteld  en hierna afgewerkt maar dit kan minder mooi zijn doordat oneffenheden bijvoorbeeld aan de onderkant gehouden worden of er iets dikteverschil in de onderkant zit.

Over de productie
De op de website vermeldde doorloop- of levertijd van de bestellingen, alsmede de via e-mail, telefoon of anderszins aan u doorgegeven productietijd is een indicatie. In veel gevallen komt dit overeen, maar wij zijn van diverse factoren afhankelijk; onder andere dient het juiste vochtpercentage in het hout aanwezig te zijn. Tijdens de diverse bewerkingen heeft het hout de tijd nodig om te acclimatiseren. Zaagfabriek is een meubelmakerij en gericht op maatwerk; wij hebben geen magazijn met voorraad producten omdat afmetingen, soort afwerking, houtsoort, etc, steeds verschillen. Er kan van de indicatie levertijd afgeweken worden. 

Over vensterbank planken
Vensterbanken met boomstamvorm hebben vaak meer spinthout ( lichte kleur) aan de voorkant en kleurverschillen. Dit komt omdat deze delen vaak uit bredere delen gehaald wordt die ‘dosse’ gezaagd worden. Bevestigen kan dmv boren, lijmkit op de ondergrond of klemming onder het raamkozijn en afgewerkt met een akrylaatkit. Er dient rekening gehouden te worden met condensvocht tegen het raam. Ook ongelijkmatige verkleuring kan voorkomen doordat er permanent bloempotten oid op de vensterbank kunnen staan en hieronder geen uv licht komt door de zon. Onderkanten van voorwerpen dienen altijd voorzien te zijn van nopjes of vilt zodat evt vocht door circulatie weg kan gaan. Vensterbanken die los liggen kunnen snel vervormen doordat er vaak een radiator onder zit en deze aan en uit gaat en hierdoor pieken en dalen in temperatuur krijgt. Klemming is vaak de juiste manier of in combinatie met een elastisch blijvende lijmkit.

De vensterbanken met boomstam en rechte vensterbanken worden gemaakt uit 27mm ruw hout. Dit zijn ‘ónbekantrechte’ planken, dat wil zeggen met aan beide kanten de boomstamkant eraan. Kenmerkend hiervoor is dat het spinthout een andere kleur heeft ten opzichte van het kernhout. Spinthout is het ‘niet verkende hout en dient als sapstroom’ en wordt na het kappen of tijdens het drogen vaak aangetast door houtbeestjes. gaatjes van houtbeestjes kunnen een andere kleur hebben zoals zwarte lijntjes of andere kleur als het andere hout door het vullen.

De oneffenheden worden opgevuld op diverse manieren en het hout wordt preventief extra behandeld zodat het oude niet-actieve gaatjes zijn. Indien de wens van de klant is weinig spinthout in het product te hebben komt het vaak uit ander hout met een andere kwaliteit of Amerikaans eiken.

Bevestigen bladen voor BESTA meubel of ander bestaand meubel
Panelen die bijvoorbeeld op een badmeubel of besta komen dienen geschroefd te worden vanaf onder met grote gaatjes zodat het hout wel kan werken. Indien dit niet juist wordt gedaan kan het gebeuren dat het hout gaat ‘schotelen’ en omhoog gaat staan. Dit komt doordat het hout aan de bovenkant luchtvochtigheid kan opnemen en afgeven maar aan de onderkant niet, dit dient dan op bijvoorbeeld 4 of 6 punten geschroefd te worden icm met ringen zodat deze wel kan werken. Badkamermeubels hebben hier meer last van omdat er een erg wisselende luchtvochtigheid is en het hout zich constant aanpast. Een goede afwerking is hierbij ontzettend belangrijk. Panelen met een dikte van 20mm moeten altijd ondersteund worden en kunnen niet als vrijdragend bevestigd worden.  Panelen die gebruikt worden  als deurtjes dienen verstevigd te worden met een stalen strip/hoeklijn of balkje en kunnen niet uit zichzelf vlak blijven als ze geschroefd zijn aan scharnieren.

Informatie badmeubels, zwevende bladen, gebruik heavy duty wandbeugels
Badmeubels met frame of zwevende beugels die door ons compleet worden geleverd worden aangepast op de werking van het hout. Bij het frame houdt dit bijvoorbeeld in dat de schroefgaten 10-12mm zijn en de schroefjes maar 4mm doorsnede met ringen. Hierdoor kan het hout bewegen op het onderstel. Badkamerbladen met zware beugels worden geleverd met een lijmkit die elastisch blijft en dus kan werken. Het is ook belangrijk de achterkant en onder de kom te sealen met een transparante kit zodat er geen vocht kan komen die niet meer kan verdampen.

Werking van het hout (acclimatiseren- luchtvochtigheid)
Het hout wordt bij ons naar geacclimatiseerd en volledig geschaafd en gevlakt zodat het helemaal vlak is. Indien het verzonden wordt hebben wij geen invloed om de omgevingstemperatuur en kan het zijn dat het iets is gaan werken maar dit stabiliseert zich weer tijdens het acclimatiseren in de ruimte waar het komt te staan/hangen ( dus niet in bijv een schuur waar de luchtvochtigheid erg hoog is). Tijdens het acclimatiseren moet het vlak liggen en niet bijvoorbeeld schuin tegen een muur. Het hout wat ovengedroogd is blijft ten alle tijde werken ( krimpen en uitzetten) maar dit heeft geen nadelige gevolgen bij juiste montage en afwerking.


Verkeerde montage voorbeelden zijn vastschroeven met ander bevestigingsmateriaal als rvs of messing. Dikke schroeven in strakke gaatjes zodat het hout niet kan werken, dit kan bijvoorbeeld scheuren. Montage met alleen de bovenkant die afgewerkt is, zodat het niet gelijkmatig werkt of juist krom trekt. Binnenkant gat/doorvoer niet afwerken na het boren voor de afvoer in een waskom. Vensterbanken los leggen zonder gebruikt van montagemateriaal.

Wij kunnen bij twijfel een advies geven over de montage. Dit valt niet onder garantie, en is puur indicatief. Wij dragen geen verantwoording voor de montage, het geven van een advies is puur indicatief  aangezien de bouwmaterialen/omstandigheden bij elke woning verschillend zijn.