Over ons

Wij zijn houtliefhebbers. Het liefst verwerken we zo veel mogelijk schaars Nederlands hout in Nederlandse producten. De vormen van het hout ontwerpen wij niet zelf. Dat heeft de natuur door de jaren heen bepaald. Dit zijn de uitgangspunten van ons werk. Onze producten misstaan niet in een monumentaal pand. Ook komen ze goed tot hun recht in strakke ontwerpen met rechte lijnen.

We starten met het selecteren van bijzondere stammen. Soms vanwege de leeftijd, de houtsoort en soms door het verhaal achter de boom. Elke boom vertelt zijn eigen verhaal. De stammen komen uit Nederland. Wij verwerken bij voorkeur geen stammen uit verre landen vanwege onder andere ontbossing en bijbehorende CO2-uitstoot.De boomstammen zagen wij zelf met onze ketting bomenzaag. De keuze voor een ketting komt door de Zweedse afkomst van de zaag. Er zijn weinig landen die zo veel ervaring hebben met hout als Zweden. Een ketting verkiezen wij boven een lint omdat een ketting ongeacht noesten en gekke vormen altijd doorsnijdt. Elke stam die we zagen is uniek.

Bewerking gebeurt met traditionele houtbewerkingsmachines en handgereedschappen. Vaak worden oneffenheden en spanning opgevangen door een zwaluwstaartverbinding of Dutchman Joint (butterfly).

Droogproces en verwerking

Het hout drogen we in eigen beheer. De eerste stap is het stomen. Op dat moment worden de beestjes, bacteriën en schimmels gedood. Het hout wordt duurzamer.

Als het hout droog is, kijken we naar de bestemming. De meubels die wij maken worden zo min mogelijk bewerkt. De natuurlijke uitstraling komt zo optimaal tot zijn recht.

Traditionele werkwijze

Houten onderstellen maken wij zelf. Staal en RVS onderstellen worden door lokale bedrijven op maat gemaakt. Wij tekenen het gewenste model en geven de maten door aan het constructiebedrijf.

Doordat we op een traditionele wijze het proces doorlopen, zijn we niet in staat grote aantallen van dezelfde producten te maken. Daardoor is elk product uniek.