Sinds augustus 2019 is Zaagfabriek gevestigd in Rhenen aan de Utrechtsestraatweg 194 met de werkplaats, zagerij, houtopslag en buitenterrein.

Deze locatie werd al enkele jaren gebruikt als buitenopslag voor bomen en opslag van het gezaagde hout maar nu ook met het kantoor en de werkplaats.


Wij hebben gekozen voor deze locatie omdat wij hier meer mogelijkheden en ruimte hebben met betrekking tot het buitenterrein, opslag en eventuele uitbreiding. En uiteraard was een belangrijk detail de industriële uitstraling en bouwstijl van het pand ten opzichte van de strakke nieuwe hal op onze vorige locaties.

Geschiedenis van de locatie

Het is ooit gebouwd om functioneel te zijn als beton/steenfabriek met aan de overkant van de weg een laad- en loswal bij de rivier de Nederrijn. Na de beëindiging van de steenfabriek tot aan onze komst is het voornamelijk gebruikt als opslag van goederen.

Een mooi detail is dat de voorgevel op het zuiden staat en er met bouwen rekening gehouden is gebruik te maken van de warmte van de zon. Vanaf ‘s ochtends staat de rechterkant in de zon en ‘s middags de voorkant tot een uur of half 2, daarna verdwijnt deze naar de linkerkant waar maar enkele kleine ramen zijn.

Indeling binnen en buiten

Op onze vorige locatie hadden we ongeveer 500m2 voor de houtopslag, werkplaats en kantoor. Dit was een grote ruimte zonder muren. Voor het kantoor en verzendklaar maken van pakketten hebben we destijds een gesloten ruimte gebouwd zodat hier minder lawaai en stof is maar achteraf was dit niet ideaal met telefoon en afwerken met olie of lak.

De gehele ruimte (500m2 x 4.5=2250m3) moest dus verwarmd worden en dit was eigenlijk helemaal niet noodzakelijk aangezien de houtopslag beter een stabiele omgeving en temperatuur kan hebben.

Al snel hebben we de keuze gemaakt om het kantoor met ontvangst los van het pand te hebben zodat er goed getelefoneerd kan worden en rustig met klanten de mogelijkheden besproken kunnen worden zonder het verheffen van de stem.

De ruimte in de hal is eigenlijk opgedeeld in 4 delen, houtopslag en droogkamer voor, hierboven een zolder voor opslag en achter werkplaats en zolder werkplaats. Doordat er een grote tussenmuur in zit tot boven is de ruimte die verwarmd moet worden compacter. Onze houtkachel die ook op onze vorige locatie stond gaat hier weer geïnstalleerd worden zodat we het eigen houtafval en zaagafval als brandstof kunnen gebruiken.  

Buiten staat de Unit opgesteld voor kantoor en ontvangst en aan de zijkant bedrijfsauto’s en aanhangers en achterkant van de hal boomstammen, bomenzaag, gezaagd hout.

Omdat het verhuizen en installeren nogal heeft tegengezeten en opdrachten dus ook niet uitgevoerd konden worden heeft de prioriteit nu maatwerk opdrachten maken en verzenden. Rondom de hal is dus nog niet alles klaar en is nog niet georganiseerd zoals we dat willen hebben. Dit zal steeds in gedeeltes tussendoor gedaan worden en kan het wat rommelig ogen maar wij ( en de klanten) zijn blij dat we weer kunnen produceren.

Werkplaats

Tijdens het verhuizen en indelen van de werkplaats kwamen we er al snel achter dat een ouder pand met karakter ook nadelen heeft ten opzichte van een nieuwbouwloods of bedrijfsverzamelgebouw. Het was noodzakelijk om alle elektra te vervangen en dus ook alle kabels die er oorspronkelijk gelegd zijn van voor tot achter. Nadat de groepenkast vernieuwd was en alle kabels vervangen waren bleek er toch te weinig stroomcapaciteit binnen te komen als de machines in productie waren en was het wachten op Stedin om deze te verzwaren naar wat er mogelijk is met de kabels die vanaf de weg naar de meterkast lopen.

Daarna was het afstellen van de machines een vervelende klus. Aangezien de betonnen vloer vele jaren gebruikt is en er afschot in zit met betrekking tot schoonspoelen van de fabriek heeft dit veel tijd gekost om de machines goed te nivelleren.

Daarna was het tijd om de verlichting te vernieuwen en te plaatsen op werkplekken die goed zicht nodig hebben zoals de plekken waar machines opgesteld staan. Na diverse oude armaturen voorzien te hebben van nieuwe tl lampen en starters hebben we toch een knoop doorgehakt en de keuze gemaakt om alles te vervangen door nieuwe armaturen met LED verlichting. Dit heeft een lager stroomverbruik, langere levensduur en heeft een daglicht kleur zodat houtkleuren goed te zien zijn.

Afzuiginstallaties staan per individuele machine opgesteld. Dit omdat de opgezogen lucht weer gefilterd in dezelfde ruimte uitgeblazen wordt en de warmte dus niet naar buiten wordt geblazen. We hebben we wel een grote afzuiginstallatie met bunker voor buiten staan met een warmte retour leiding die overgenomen is van een aannemingsbedrijf maar dit is een te grote klus om even tussendoor te doen, vooral omdat alles nu draait en er opdrachten gemaakt kunnen worden voor klanten. Daarnaast hebben we vier afzuig-plafond units opgehangen om de lucht in de werkplaats constant te zuiveren. Dit is beter voor de medewerkers en er hangt minder stof in de lucht wat een beter eindresultaat geeft met afwerken met olie, lak of epoxy.

Houtopslag en verkoop

De vele houtsoorten en unieke planken die wij hebben staan nu in het opslag gedeelte. Wij hebben van alles foto’s gemaakt en bekantrecht hout geprijsd en zullen dit op Dutchhardwood.com gaan plaatsen als het we bij zijn met de opdrachten. Tot die tijd is het beter om telefonisch of per mail contact op te nemen omdat dit nog niet voor klanten juist opgesteld staat en er nog veel andere goederen van het verhuizen tussen staan.

 

Zagerij

Onze mobiele bomenzaag staat inmiddels weer opgesteld en is al flink aan het zagen geweest met inlandse stammen. Deze moeten wij net als in Kapel Avezaath weer onder een afdak opstellen en zullen dit zo spoedig mogelijk doen. Dit is ook beter voor de machine als deze niet nat wordt. Het langskomen met een boom (* op en laten verzagen is dus wel mogelijk. De maximale maten voor de stam zijn 5.50m x 65 cm doorsnede. Prijslijst op aanvraag. De grote bomenzaag Peterson DWS voor grote bomen tot 180cm en Stenner herzaagmachine staan nog niet opgesteld.)

Droogkamer

Wij beschikken over een moderne 2018 gebouwde droogkamer welke werkt op vacuüm en stroom. Deze is op dit moment (28-8-2019) nog niet opgesteld maar zullen we uitsluitend gebruiken voor eigen gezaagd hout. Het is natuurlijk wel mogelijk hout via ons te laten drogen en droogkamer-klaar laten maken. Dit gaat in een traditionele droogkamer gestookt op biomassa en dit proces duurt 2-6 maanden afhankelijk van het hout en dikte.

Showroom?

Wij hebben in onze ontvangstruimte diverse voorbeelden staan van eigen gemaakte producten onder andere salontafels, eettafels, badkamerbladen en wandplanken. Daarnaast veel foto’s van klanten die foto’s gestuurd hebben of gemaakt zijn tijdens het afleveren. Aan de achterkant van de werkplaats hebben we ook een ruimte ingericht met veel voorbeelden, voorraadbladen en een eettafel. Deze ruimte hebben wij hier gemaakt zodat er doorkijk is in de werkplaats. Wij zijn trots op onze moderne werkplaats en het is leuk om een idee te krijgen hoe het hout verwerkt wordt en welke machines er voor nodig zijn.

Een showroom zoals een woonwinkel.. Dit is een punt waar we al vele jaren over praten. We zijn al diverse samenwerkingen aangegaan (voor bepaalde tijd) met bedrijven die onze producten willen verkopen maar dit is toch niet wat goed werkt voor beide partijen. De productkennis en achtergrond informatie van het hout kan het beste verteld worden door iemand met praktijk ervaring in het maken van producten vanuit ruw materiaal en passie voor hout.

We hebben rekening gehouden met eventuele bouwen van een grote showroom in de toekomst maar tot op heden zijn de meningen verdeeld. Vooral omdat er veel kosten gemaakt moeten worden, personeel en dit heeft allemaal invloed op de prijs. Dan moet er gekeken worden waar er bezuinigd kan om het product goedkoper kan worden en dat is niet wat we willen.

In de praktijk betekent dit werken met hout met een hoger vochtpercentage of zelfs complete bladen en onderstellen bestellen uit het buitenland zoals de meeste woonwinkels dit doen. Hierbij wordt niet meer gekeken naar vochtpercentage van het hout, lokale productie, maatwerk of zelfs moeilijk herleidbare partijen hout zoals acacia/mangohout/ suar hout wat vaak illegaal gekapt is.

Dit laatste is niet wat een bedrijf zoals Zaagfabriek wil maar juist medewerkers met passie voor hout en ambacht. Onze doelstellingen zijn geen aantallen/massa maar een goed product met eerlijke transparante werkwijze en herkomst.

Graag heten wij u welkom op onze nieuwe locatie en vertellen wij over de ontelbare mogelijkheden met hout. En is de werkwijze transparant hoe een gekapte boom door bijvoorbeeld wijzigingen in de infrastructuur na 2-3 jaar een tafelblad of badkamermeubel kan worden.