Inspiratie: hout in de badkamer

Hout in de badkamer

Hout brengt direct sfeer in je interieur. Het maakt van je huis een thuis. Met je hand over het geborstelde hout. Je vóelt de houtnerven. Langs de rand, recht of glooiend. Elk blad heeft een eigen uitstraling en kenmerken. Je weet wel: van dit blad is er zéker geen tweede.

De natuurlijke kenmerken zoals de houtnerf, natuurlijke kleurverschillen of een glooiende boomstam rand. Met een houten blad of plank haal je iets bijzonders in huis.

Een houten wastafelblad maakt het verschil in een vaak moderne badkamer. Beton cire, strakke tegels, effen kleuren. Maak er écht iets bijzonders van door te werken met hout. Bijvoorbeeld een wastafelblad, voor de waskom. Of een vensterbank, nis planken of zwevende wandplanken om wat spullen op te bergen.

Laat je inspireren!

Hoe wij jouw houten blad optimaal beschermen tegen vocht en vuil

Tandpasta, waterspetters, zeep. Tijdens het gebruiken van de badkamer heeft het hout wat te voortduren.

Misschien vraag je je af: hoe zorg ik ervoor dat ik lang plezier heb van mijn aanschaf? Er zijn een aantal zaken van groot belang om te weten, voordat je overgaat tot aanschaf van een houten blad of plank in de badkamer. We vertellen je graag meer over onze werkwijze zodat je weet hóe we werken, en waarom. Zo begrijp je beter wat je kunt verwachten en, na in gebruikname van je houten blad, wat je kunt doen om het hout te verzorgen.

Het korte antwoord: vóór afhaal, levering of verzending verzorgen wij een slijtvaste lak of olie afwerking. Een meerlaagse slijtvaste laag wordt opgebouwd in verschillende stappen. Dat biedt een goede bescherming tegen vocht, vuil en vlekken. Bij regulier gebruik en af en toe wat onderhoud door middel van bijvoorbeeld een onderhoudsgel, heb je heel lang schik van het hout in je badkamer! Let op, het hout blijft ademen. Het wordt niet afgesloten met een epoxy of botenlak. Dit houdt in dat, als er een natte beker een dag op het hout blijft staan, je hier helaas wel een afdruk van ziet.

Ben je benieuwd naar onze werkwijze? Lees dan verder. We nemen je graag mee in het proces.

Werkwijze Zaagfabriek – houtbewerking in eigen werkplaats in Rhenen
Stap 1 is rondhout; ronde stammen van veelal Nederlandse bodem. Soms vanuit het grensgebied met België of Duitsland. Deze bomen zagen we met één van onze bomenzagen naar schaaldelen of planken. Eerst droogt het zeker 8-12 maanden natuurlijk, aan de wind. Daarna wordt het teruggedroogd, en is het ovengedroogd hout. 

Met dát hout starten we voor jouw project. Vaak is dit eikenhout. Ook andere houtsoorten zijn mogelijk! Bijvoorbeeld: iepen, esdoorn, essen, beuken. Stuur gerust een email of kom langs. We laten je graag de mogelijkheden zien. Het hout is ovengedroogd zodat het gebruiksklaar is voor binnengebruik. Vaak zie je in onze producten de nettodikte van 40mm geschaafd tegen. Dit komt uit 52mm ruw hout. Dit komt door de vervorming tijdens het drogen en wordt dus in totaal 12mm teruggeschaafd om een rechte plank te maken.
Het hout wordt vaak verlijmd in de diepte en wij gebruiken alleen doorlopende lengtes dus niet korte delen die in de lengte verlijmd worden. Door het om en om verlijmen van de jaarringen wordt de werking beperkt t.o.v. volle breedtes maar kan er dus wel onderling kleurverschil zijn. Maatwerk van 1 opdracht wordt zo veel als mogelijk uit dezelfde stam gemaakt zodat er onderling geen grote verschillen zijn. 

Hout werkt. Hoe zit dat precies? Niet alleen door het gebruik heeft het hout een goede beschermlaag nodig, zeker ook door de schommelingen in de luchtvochtigheid. Na het douchen zet je het raam open, later gaat het raam dicht en slaat de cv aan. Het hout ‘werkt’ altijd. Dat wil zeggen: het reageert op de omgeving. Gedurende de seizoenen zet het hout uit en krimpt het iets. Op het blote oog niet te zien.

Zoals eerder aangegeven, wordt het hout intensief behandeld met een lak of olie. Zie deze afwerking als een zeer goede beschermlaag, maar ook als een soort ‘seal laag’. Door deze laag krimpt en zet het hout heel beheerst. Win-win dus! 

Nieuwsgierig? Bekijk de mogelijkheden en bespreek de wensen tijdens een bezoek
Het is altijd mogelijk een bezoek te brengen aan onze werkplaats. Daar vind je ook diverse voorbeelden van houtsoorten, diktes, afwerkingen, type boomstam randen. Het is zelfs mogelijk je eigen ruwe houten deel uit te zoeken. Een deel welke wij later verwerken tot jouw wastafel, badkamermeubel, plank, nisplank. 

Shop een blad voor jouw badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *