Snijplanken

Iedereen die kookt heeft er een nodig: een snijplank. De snijplank is een onmisbaar element in de keuken. Het beschermt het aanrecht en zorgt ervoor dat groenten, vlees, fruit en al het andere voedsel netjes in stukken kan worden gesneden. Er zijn veel verschillende soorten snijplanken. Soms heeft het ene materiaal de voorkeur en soms juist het andere. De keuze is dan ook reuze, dus hoe kies je nou de juiste snijplank?

Snijplanken van hout

Een houten snijplank is de beste vriend van je messen. Het hout is relatief zacht, waardoor de messen bij het snijden niet zo snel slijten. Zo heb je langer plezier van je scherpe messen en blijft het snijden van groenten en ander voedsel makkelijk uit te voeren. Bovendien is hout een natuurproduct met antibacteriële eigenschappen. Hoewel hout minder hygiënisch lijkt, is het dat dus zeker wel.

Kunststof snijplanken

Naast houten snijplanken zien we ook veel planken van kunststof. Het handige aan kunststof snijplanken is dat ze in verschillende kleuren gemaakt kunnen worden. Wie graag zijn voedsel scheidt om kruisbesmetting te voorkomen, heeft veel baat bij snijplanken waarvan de kleuren voor verschillende soorten voedsel staan. Ook kunnen kunststof snijplanken goedkoop geproduceerd worden, waardoor je niet al te diep in de buidel hoeft te tasten.

Snijplanken gemaakt van glas

Een materiaal dat minder vaak voorkomt als snijplank dan hout en kunststof, is glas. Het gebruik van een glazen snijplank is over het algemeen af te raden. De hardheid van glas is namelijk te hoog voor messen om daar weerstand tegen te bieden. Het gevolg is dat de messen binnen de kortste keren bot zijn. Ze zullen om de haverklap bijgeslepen moeten worden of ze kunnen direct de prullenbak in. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een houten of kunststof snijplank.

Snijplanken hygiënisch gebruiken

Bij het bereiden van voedsel is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan. Niemand zit te wachten op een salmonellabesmetting. Toch komt het regelmatig voor dat iemand ziek wordt en dat dit veroorzaakt is door kruisbesmetting. Kruisbesmetting treedt op wanneer er eerst op een snijplank vlees wordt gesneden waarna dezelfde plank gebruikt wordt voor ander voedsel dat niet op hoge temperatuur verhit zal worden. De oplossing om dit tegen te gaan is het gebruik van verschillende snijplanken voor verschillende soorten voedsel. Het is wel belangrijk om dan ook de messen tussendoor schoon te maken.

Hygiëne van houten snijplanken

Snijplanken zijn er in allerlei soorten en maten, maar het materiaal speelt een belangrijke rol bij de hygiëne. De eerste snijplanken waren misschien wel van hout gemaakt. Hout is echter poreus, waardoor het makkelijker bacteriën in het oppervlak zou kunnen opnemen. Hoewel dit belangrijk is om in overweging te nemen, is er ook onderzoek dat aantoont dat hout van nature antibacteriële eigenschappen heeft. Zeker als de houten snijplank gebruik wordt voor voedsel dat niet vochtig is, vormt een snijplank van hout geen enkel probleem voor de hygiëne.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *