Veelgestelde vragen houten vensterbank planken

Op de foto: eiken houten vensterbank plank met ultramatte lak afwerking. Inclusief twee bijpassende eiken schappen.

Op zoek naar houten vensterbank planken op maat? Graag geven wij antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat om vensterbank planken.

Hoe kan ik mijn vensterbank op maat bestellen?
De vensterbank planken die wij realiseren zijn veelal op maat. Dat betekent; een plank van 195,4 cm kan eenvoudig besteld worden. Hoe? Via de vensterbank planken configurator bestel je lengtemaat 200 cm. Vervolgens geef je in het opmerkingenveld door: 195,4 cm.

De plank wordt kosteloos en zonder meerprijs op maat gemaakt.

Welke dieptemaat kan ik het best bestellen?
De dieptemaat is voor elke vensterbank anders. Stel: het huidige muurtje is 14 cm. Je wilt dat de vensterbank plank ten minste iets over het muurtje heen steekt: dat betekent minimaal 15 cm. Bij een rechte vensterbank plank kun je bijvoorbeeld 15 cm bestellen, of 18 cm. Bij een boomstam vensterbank plank is de 15 cm een minimale dieptemaat, waarbij de plank overal ten minste 15 cm is. De maximale dieptemaat is dan vaak + 5 cm. Tussen de 15-20 cm. Je kunt de rechte plank en de boomstam plank via de dieptemaat ‘tot 20 cm’ bestellen.

Mijn vensterbank moet 12 cm zijn. Kan dat?
JaDe dieptemaat van tot 20 cm geeft aan dat het zowel mogelijk is 8 cm, of 12 cm of 20 cm tegen dezelfde prijs te bestellen. De configurator is zo opgemaakt dat je op deze manier eenvoudig je vensterbank planken online kunt bestellen. 

Hoe monteer ik de houten vensterbank?
Bevestigen kan door middel van boren, lijmkit op de ondergrond of klemming onder het raamkozijn en afgewerkt met een akrylaatkit. Vensterbanken die los liggen kunnen snel vervormen doordat er vaak een radiator onder zit en deze aan en uit gaat en hierdoor pieken en dalen in temperatuur krijgt. Klemming is vaak de juiste manier of in combinatie met een elastisch blijvende lijmkit. 

Wat is het verschil tussen een boomstam vensterbank en een rechte vensterbank?
Vensterbanken met boomstamvorm hebben vaak meer spinthout ( lichte kleur) aan de voorkant en kleurverschillen. Dit komt omdat deze delen vaak uit bredere delen gehaald wordt die ‘dosse’ gezaagd worden. 

De vensterbanken met boomstam en rechte vensterbanken worden gemaakt uit 27mm ruw hout. Dit zijn ‘ónbekantrechte’ planken, dat wil zeggen met aan beide kanten de boomstamkant eraan. Kenmerkend hiervoor is dat het spinthout een andere kleur heeft ten opzichte van het kernhout. Spinthout is het ‘niet verkende hout en dient als sapstroom’ en wordt na het kappen of tijdens het drogen vaak aangetast door houtbeestjes. Gaatjes van houtbeestjes kunnen een andere kleur hebben zoals zwarte lijntjes of andere kleur als het andere hout door het vullen.

Wij maken geen boomstamkanten van recht hout (zoals vaker bij woonzaken ed. aangeboden wordt) zodat het geen of weinig kleurverschil heeft en er erg strak maar voor houtkenners nep uitziet. De meeste van ons hout is afkomstig uit Nederland en België en wordt gekapt door ouderdom van de boom, ziekte, wijziging infrastructuur of aanleg woningen. Hierdoor heeft het hout meer ‘karakter’ en oneffenheden ten opzichte van hout wat geïmporteerd wordt uit Afrika, Zuid-Amerika en bossen.

De oneffenheden worden opgevuld op diverse manieren en het hout wordt preventief extra behandeld zodat het oude niet-actieve gaatjes zijn. Indien de wens van de klant is weinig spinthout in het product te hebben komt het vaak uit ander hout met een andere kwaliteit of Amerikaans eiken.

Verkleurt het hout wanneer de vensterbank veel aan het UV-licht is blootgesteld?
Ongelijkmatige verkleuring kan voorkomen doordat er permanent bloempotten bijvoorbeeld op de vensterbank kunnen staan en hieronder geen uv licht komt door de zon. Onderkanten van voorwerpen dienen altijd voorzien te zijn van nopjes of vilt zodat evt vocht door circulatie weg kan gaan. 
Bij keuze voor een olie afwerking (WOCA diamond naturel olie) wordt het hout mettertijd lichter van kleur. Doorgaans is dit een proces van jaren en bij veelvuldige blootstelling. De ultramatte lak afwerking zal in dezelfde tijd wat ‘geler’ worden. Het betreft hier de verkleuring van de lak laag en niet het hout zelf. Wanneer het hout eventueel geschuurd wordt, is de vergeling weg.

Ik wil een overzetvensterbank bestellen. Kan dat?
Bij rechte vensterbank planken is het mogelijk een overzet vensterbank te bestellen. Dat betekent dat de voorzijde dikker is (‘neus’. van de vensterbank plank) waarbij deze over de huidige situatie zoals muurtje of tegels, heenvalt.

Ben je op zoek naar overzet vensterbank planken? Stuur ons een email voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.