Houten balken

Balken van hout worden bij heel veel klussen gebruikt. We spreken van een balk als het stuk hout veel langer is dan dat hij breed en hoog is. Houten balken functioneren als de dragers van een constructie. Het moet dan ook stevig en sterk zijn en lang meegaan. Er zijn diverse houtsoorten die geschikt zijn voor de toepassing van een balk. In het geval dat een balk gemaakt is van een houtsoort die minder stevig is, is de balk niet geschikt voor zware constructies. Toch kunnen balken ook bij zulke houtsoorten een functie hebben. Dat is het geval bij toepassingen waarbij het gewicht dat gedragen moet worden niet te zwaar is.

Soorten houten balken

Al eeuwenlang worden houten balken gebruikt bij de constructie van gebouwen. De houtsoort die voornamelijk ingezet worden bij het bouwen van huizen is eikenhout. Dat is namelijk goed bestand tegen weersinvloeden en schimmels en insecten. Bovendien geeft eikenhout een warme, rustieke uitstraling. Hoewel er een prijskaartje hangt aan eikenhouten balken, zijn ze erg duurzaam in gebruik. Een goedkope houtsoort is de spar als balk. Vurenhout is daarvan afkomstig. Deze houtsoort kan veel verdragen en kan bovendien meerdere malen beschilderd worden. Het is ook mogelijk te kiezen voor een balk die is samengesteld uit meerdere houtsoorten.

Houten balken aan elkaar maken

De meeste houten balken zullen niet op zichzelf staan. Meestal moeten ze ergens aan worden bevestigd. Het is handig om eerst de balken neer te zetten op de juiste plek en vervolgens pas de gewenste planken bevestigen. Balken zijn namelijk vaak zwaarder en maken het geheel een stabiele constructie. Balken en andere houtonderdelen zijn aan elkaar te bevestigen met schroeven. Verder kunnen balken ook gebruikt worden in combinatie met wanden van gips of hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *