Houten snijplanken

Snijplanken van hout zijn ideaal. Ze zijn zachter dan bijvoorbeeld glazen snijplanken. Daardoor slijten messen minder snel bij het gebruik van houten snijplanken. Houten snijplanken zijn er in allerlei uitvoeringen. Afhankelijk van wat je prettig vindt kun je bijvoorbeeld kiezen voor snijplanken met een gleuf, kleine snijplanken, grote, dunne of juist dikke. Dat is het voordeel aan houten snijplanken: ze zijn eenvoudig in elk gewenste afmeting te vervaardigen.

Beukenhout als snijplank

Als je kiest voor een houten snijplank, is er nog een keuze die gemaakt moet worden. De ene houtsoort is de andere namelijk niet. Er zijn twee factoren die meespelen in de keuze voor een bepaalde houtsoort. Enerzijds de hardheid en anderzijds de hygiëne. De houtsoort die voor beide aspecten hoog scoort, is beukenhout. Beukenhout is een harde houtsoort. Toch is het een relatief zacht hout. Dat is erg gunstig voor je messen: die blijven het scherpst bij een niet al te harde ondergrond. Beukenhout heeft daarnaast ook de grootste antibacteriële werking.

Welk formaat snijplank?

Naast de keuze voor het materiaal is ook de keuze voor het formaat een afweging die genomen moet worden. Het is het meest praktisch om te kiezen voor een grote plank. Dat geldt overigens niet alleen voor houten snijplanken maar voor elke snijplank. Het is namelijk handig als je gesneden voedsel makkelijk naar een hoek van hetzelfde oppervlak kan leggen. Daarnaast kun je kiezen voor een plank met gleuven. Bij het snijden van sappig voedsel kan het vocht weglekken naar de gleuven zodat de snijplank zelf minder nat is tijdens het snijden. Verder kan een houten snijplank in een mooi rond model ook dienen als serveerplank.

Inspiratie nodig voor een nieuwe snijplank?

Snijplanken kunnen een echte eyecatcher zijn in je keuken. Een mooie houten snijplank geeft een natuurlijke, rustieke look en zorgt direct voor een upgrade van het interieur. Zet hem op een opvallende plek en je saaie keuken ziet er direct al stuk gezelliger uit. Maar wat als je geen inspiratie hebt, maar wel graag een nieuwe snijplank op het aanrecht zet? Met deze ideeën kom je er wel uit.

Een snijplank in een mooie vorm

Ga voor een landelijke uitstraling en kies voor een snijplank van walnotenhout, eikenhout of beukenhout. Naast de gebruikelijke vierkante vorm zijn er ook snijplanken die de natuurlijke vorm van het hout volgen. Of ga voor een ronde vorm die dienst kan doen als borrelplank. Ook is het leuk om verschillende soorten houten snijplanken bij elkaar te zetten. Daarnaast kun je eens proberen een aantal snijplanken op te hangen aan een touwtje of aan een knaapje.

Snijplank oppimpen

Als je in een creatieve bui bent, plan dan eens een middag in om je snijplank te pimpen. Je hebt dan een helemaal unieke snijplank die past bij jouw stijl. Heb je een snijplank met een gat erin, dan kun je bijvoorbeeld een mooi lint, touw of leren koord erdoor wikkelen of vlechten. Kan het voor jou nog wel wat creatiever? Ga dan met verf aan de slag en maak mooie strepen op de plank. Tape een aantal strepen met plakband en verf er dan overheen. Een zeer persoonlijke snijplank kun je maken door een boodschap of afbeelding in het hout te branden. Daarvoor is echter wel een speciale pen nodig. Aan de slag dan maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *